پیچ متری Fully threaded rod نوعی از پیچ و مهره های صنعتی می باشد که با بکارگیری مهره های شش گوش اتصال پیدا کرده و به شکل یک میله تمام دنده تولید می شود. پیچ متری را در اصطلاح به استاد بولت نیز می شناسند اما استاد بولت ها اغلب در گرید های بالای فولادی و در طول های محدودتری نسبت به پیچ متری مطابق با استاندارد های اینچی دستگاه ASTM تولید می شوند. پیچ های متری اغلب در قطر حداقلی M6 الی M52 تولید می شوند و در گرید های مختلفی در بازار یافت می شوند. طول پیچ متری بر حسب قطر می تواند تغییراتی داشته باشد و اغلب در کمترین سایز تنها در طول یک متر و در سایز های بالاتر تا 3 متر نیز تولید می شوند.
پیچ های متری اغلب در گرید های پایین تر و کم کربن تر آهنی و یا استیل در صنایع از جمله در تاسیسات مورد استفاده قرار می گیرند. برای اتصالات داکت های تاسیساتی در ارتفاع مشخص و کانال کشی ها از پیچ های متری همراه با مهره و یک ورق نگهدارنده در زیر کانال ها استفاده می کنند. طول بالای پیچ متری این امکان را در اتصال پدید می آورد تا در بالا و در قسمت سقف پیچ شده پس از گذر در کنار کانال ها و با جایگذاری ورق های اتکا از طریق مهره به تکمیل اتصال بپردازند. پیچ های متری دارای دنده های درشت Coarse thread هستند که همراه با مهره شش گوش ساده اتصال پیدا می کنند.
پیچ متری با دنده های درشت و در گرید های مختلف آهنی، خشکه و استیل تولید می شود. در کل باید گفت که به لحاظ تنش های کششی پیچ های متری در رده پایین تری نسبت به پیچ و مهره های شش گوشآ آلن و استاد بولت قرار داشته و از این رو اغلب یا از گرید های آهنی و یا با توجه به مرطوب بودن فضای اتصال از پیچ های متری استنلس استیل در صنایع استفاده می شود.
پر مصرف ترین گرید پیچ متری گرد آهنی 5.6 می باشد. این گرید از ترکیب درصد بسیار بالایی آهن با درصد پایینی کربن و عناصر غیر فلزی مانند گوگرد و فسفر پدید آمده و چکش خوار است. به بیان ساده تر دنده های سطحی گرید آهنی از پیچ متری در صورتیکه تحت تنش های کششی بسیار بالایی قرار گیرند صاف می شوند، تنش هایی که عملا در اتصالات تاسیساتی و کاربری پیچ متری پدید نمی آیند. تنسایل مقاومت کششی پیچ متری آهنی کمتر از 500 مگاپاسکال است. پیچ های آهنی در گرید های فولادی خشکه یعنی گرید 8.8 نیز تولید می شوند که دارای درصد بالاتری از کربن در ترکیبات آلیاژی فولاد بوده و پس از تولید فرایند سخت کاری حرارتی برای رسیدن به تنسایل و مقاومت کششی بالاتر را سپری می کنند. تنسایل مقاومت کششی این گرید از پیچ متری فولادی 800 مگاپاسکال است و دنده های آن در برابر کشش مقاومت بالاتری دارند.
پیچ متری در گرید های استنلس استیل نیز تولید می شود. دو گرید استیل A2 , A4 پر مصرف ترین گرید از پیچ متری استیل محسوب می شوند. گرید A2 پیچ و مهره های استیل از استیل 304 یا استیل 18-8 تولید می شود که دارای 18 درصد کروم و 8% نیکل بوده و بصورت آستنیته به بازار عرضه می شود. گرید A4 از پیچ متری استیل از استیل 316 تولید شده که برای تست کیفی آن اغلب با نزدیک کردن آهنربا می توان دید که هیچ جاذبه ای به سمت آهنربا ندارد. گرید A4 از پیچ متری استیل از نظر مقاومت های مکانیکی تنسایل، سختی و حرارت برابر با گرید A2 بوده و تنها در برابر خورنده های محیطی مقاومت بالاتری از خود نشان می دهد.
استاندارد های DIN در دستگاه آلمانی نه تنها برای پیچ و مهره ها بلکه برای کالیبره کردن تمامی قطعات صنعتی که با استاندارد متریک تولید می شوند دارای کد هایی هستند. پیچ متری طبق استاندارد DIN 975/6 تولید می شود. این استاندارد یک استاندارد ابعادی می باشد که به بیان قطر و طول پیچ متری، طول گام و عمق دنده ها می پردازد و صحبتی پیرامون ترکیبات شیمیایی بکار رفته در آلیاژ تولید این سری از پیچ های صنعتی نمی کند. جدول زیر استاندارد ابعادی DIN 975/6 در تولید پیچ های متری را برای سایز های M2 الی M52 را نمایش می دهد.
این جدول برای پیچ های متری 1 متری با تلرانش طولی 10 میلیمتری طراحی شده است. از آنجایی که پیچ های متری در صنایع سبک با دقت کمتری مورد استفاده قرار می گیرند تلرانس های ابعادی در آنها امری طبیعی بوده و مشکلاتی در اتصال و کاربری ایجاد نمی کند. در این جدود پارامتر Thread به مفهوم اطلاعات دنده پیچ می باشد که در واقع طول گام پیچ را مشخص می کند. ردیف آخر از این جدول وزن پیچ متری را برای قطر های مختلف مشخص کرده است که در چگالی 7.85 kg/dm3 مشخص شده است.
پیچ های متری آهنی و خشکه دارای درصد بالایی از عنصر فلزی آهن هستند. آهن فلزی با 3 الکترون آزاد در لایه ظرفیت بوده و میل بالایی برای از دست دادن الکترون دارد. این فرایند را زنگ زدگی و یا اکسید می گویند که سبب پوک شدن و از دست رفتن قابلیت های مکانیکی آهن و پیچ می شود. از این رو پیچ های متری آهنی و فولادی را مقاوم سازی سطحی می کنند.
از معمول ترین روش های مقاوم سازی سطحی پیچ های متری آبکاری گالوانیزه سرد می باشد که با بکارگیری پوششی از فلز زینک یا روی صورت می پذیرد. روی عنصر فلزی فعالی می باشد که میل بالایی برای از دست دادن الکترون داشته و از این لحاظ انع از دست رفتن الکترون آهن و زنگ زدگی آن می شود. آبکاری گالوانیزه پیچ متری اغلب به روش گالوانیزه سرد در دمای 260 درجه سانتی گراد انجام می گیرد. البته گالوانیزه تنها را محافظت سطحی از پیچ و مهره های آهنی نبوده و اغلب در گرید های فولادی خشکه پیچ های متری را به رنگ مشکی زاج کاری شده نیز می توان یافت.